in

ДОМАШНИ МИНИ ЃЕВРЕЧИЊА СО КИМ – Ќе заборавите на купените од продавница, а ќе добиете полн плех со ѓевреци кои ќе останат свежи следниот ден

Мини ѓевреците се одлични за појадок или за ужина, а ќе бидат исто толку вкусни и следниот ден.

Вкусните ѓевреци, како од пекара, предизвикуваат носталгија и мирисаат на детство. Можете да ги направите за појадок, ужина, а најмалите обожаваат да ги гледаат на масата за ужина.

Компоненти:

600 гр брашно

200 мл јогурт

180 мл масло

250 гр маргарин

3 јајца

150 гр ситно сирење

кесичка прашок за пециво

една лажичка сол

ким за посипување

Подготовка:

Во длабок сад се ставаат брашното, прашокот за пециво и солта, а во друг сад се става маргаринот, маслото, две јајца, сирењето и јогуртот и се’ се меша. Кога ќе добиете изедначена смеса, префрлете ја во сад со брашно, па замесете тесто што се одвојува од ѕидовите на садот. На работната површина посипете малку брашно, па развлечете го тестото дебело половина сантиметар. Извадете ги со ѓеврек и ставете ги во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Изматете едно јајце, па премачкајте ги переците и посипете ги со ким. Се пече во загреана рерна на 200 степени 20 минути.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Паметната пелена им испраќа на родителите предупредување кога бебето треба да се пресоблечи

Подготовката на домашен леб не е толку комплицирана: Следете ги овие чекори и воодушевете го вашето семејство