Мини ѓевреците се одлични за појадок или за ужина, а ќе бидат исто толку вкусни и следниот ден.
Вкусните ѓевреци, како од пекара, предизвикуваат носталгија и мирисаат на детство. Можете да ги направите за појадок, ужина, а најмалите обожаваат да ги гледаат на масата за ужина.
Компоненти:
600 гр брашно
200 мл јогурт
180 мл масло
250 гр маргарин
3 јајца
150 гр ситно сирење
кесичка прашок за пециво
една лажичка сол
ким за посипување
Подготовка:
Во длабок сад се ставаат брашното, прашокот за пециво и солта, а во друг сад се става маргаринот, маслото, две јајца, сирењето и јогуртот и се’ се меша. Кога ќе добиете изедначена смеса, префрлете ја во сад со брашно, па замесете тесто што се одвојува од ѕидовите на садот. На работната површина посипете малку брашно, па развлечете го тестото дебело половина сантиметар. Извадете ги со ѓеврек и ставете ги во плех кој претходно сте го обложиле со хартија за печење. Изматете едно јајце, па премачкајте ги переците и посипете ги со ким. Се пече во загреана рерна на 200 степени 20 минути.



GIPHY App Key not set. Please check settings