in

Ги чисти крвните садови и го штити срцето: Сок од цвекло, јаболко и морков

Овој едноставен пијалок своите чудесни својства ги должи на присуството на два скромни видови зеленчук и еден вид овошје. Нивните лековити својства веќе им се добро познати на многумина од вас.

Јаболкото е богато со витамини А, Б група, Ц, Е и К, како и минерали цинк, магнезиум, калиум, фосфор, калциум, натриум и железо. Благодарение на високиот процент на јаглени хидрати, особено фруктоза и гликоза, јаболкото го снабдува телото со енергија и го спречува заморот. Поради високата содржина на витамин Ц и антиоксиданси, јаболкото има силно имуностимулирачко дејство. Тој е многу ефикасен во борбата против вирусите, бактериите и слободните радикали, промовира губење на тежината и го стимулира варењето.

Морковите се познати по витамините А, Б, Ц, Е и К. Тие содржат минерали калциум, магнезиум, калиум и селен. Тоа е природно средство кое го зачувува видот, го намалува ризикот од мозочен удар и има силно антиканцерогено дејство.

Цвеклото е богато со витамини А, Ц и Б, како и со железо, бакар, магнезиум и калиум. Познат е по неговото благотворно дејство на срцето, крвните садови, црниот дроб и целиот дигестивен систем и како природен агенс кој штити од рак.

  • Природниот сок од цвекло, морков и јаболко е ефикасен за чистење на црниот дроб и крвта.
  • Има алкално дејство врз телото и помага во чистење на црниот дроб од токсични, отпадни материи.
  • Јаболката имаат силни својства за детоксикација и се богати со пектини – влакнести материи кои ги врзуваат токсините и им помагаат на цревата да ги исфрлат остатоците од сварената храна.
  • Железото од цвекло е моќно средство за чистење на телото од токсини и градење крв.
  • Напитокот направен од овие три намирници е ефикасен за одржување на здравјето на бубрезите, црниот дроб и панкреасот.
  • Поради силните антибактериски и антивирусни својства, поради изобилството на антиоксиданси, напитокот штити од инфекции и воспаленија.

Не мора да се мачите со точни количини за да ја подготвите вашата чудотворна напивка. Според вашиот вкус, можете да ставите повеќе моркови или јаболка. Користете неизлупени плодови од органско земјоделство. Тие се хранливо побогати и поздрави бидејќи не биле третирани со пестициди и други штетни хемикалии. Оние кои сакаат да извлечат максимум од овој сок треба да ги претставуваат сите три намирници во еднакви количини.

На пр. 3 јаболка, 3 цвекло и 3 моркови. Направете сок од свежо овошје и зеленчук во соковник – исечете ги јаболкото, цвеклото и морковот и изблендирајте. Процедете, истурете во тегла и чувајте го во фрижидер, доколку сте направиле поголема количина сок. Напитокот не треба дополнително да се засладува. Но, неговиот вкус можете да го надополните со свеж сок од лимета или лимон, кој е богат со витамин Ц. Ова ќе спречи оксидација на сокот.

Напитокот од цвекло, морков и јаболка пијте го наутро, на празен стомак. Појадувајте само по еден час. Напитокот можете да го пиете и два пати на ден. Вториот пат испијте го до 17 часот.

Препорачливо е да се пие полека и да се држи секоја голтка во устата некое време.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Зошто образовниот систем во Финска е толку успешен?

Што ве очекува во љубовта оваа недела?