in

Грешки кои можат да ве направат жртва на измама, а се прават на одмор

Компанија за заштита на интернет објави серија совети како да се заштитите од измами, особено кога патувате.

Измамниците често практикуваат празнење на банкарските сметки на туристите со пристап до информациите и пораките на кредитните картички на нивните уреди.

Сепак, има нешто што можете да направите за да спречите да станете жртва на друга измама додека сте на одмор, велат експертите.

Јавните Wi-Fi мрежи често се нудат на аеродроми, хотели, спортски сали, ресторани и јавни паркови. Тие претставуваат значителни безбедносни ризици, велат експертите за антивируси на McAfee.

Компанија за заштита на интернет објави серија совети како да се заштитите од измами, особено кога патувате. Хакерите можат лесно да ги пресретнат податоците што се пренесуваат преку јавните Wi-Fi мрежи, велат тие.

Ова вклучува пристап до податоците на нивните кредитни картички, лични документи и пораки, пишува Sun, пренесува Н1 Хрватска.

„Избегнувајте пристап до чувствителни сметки или вршење финансиски трансакции додека сте поврзани на јавен Wi-Fi“, додавајќи дека „наместо тоа, користете VPN за шифрирање на вашата интернет конекција“.

VPN
VPN може да ви понудат многу поголемо ниво на приватност и безбедност на интернет. Кога ќе се активира, ја менува „адресата“ на компјутер, лаптоп, таблет или мобилен телефон. Тие можат да помогнат да се заштити вашата приватност, иако тие се забранети во некои земји.

VPN се легални во повеќето земји ширум светот, вклучувајќи ги САД, Канада и голем дел од Европа, но се нелегални во Северна Кореја, Белорусија, Оман, Ирак и Туркменистан.

Како да продолжи?
„Бидете внимателни со несакани пораки кои тврдат дека доаѓаат од авиокомпании, хотели или финансиски институции, особено ако бараат лични податоци или ве поканат да кликнете на сомнителни врски“, предупредуваат тие.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пратеникот сака партизанската „Бела Чао“ да биде официјална песна на националниот празник на Италија

Студија: Илјадници тони замрзната вода откриени на врвот на вулкан на Марс