in

Хемиско соединение од расипани јајца откриено на планета слична на Јупитер

Планетата HD 189733b, откриена во 2005 година, веќе беше позната како прилично екстремно место: гасен џин, малку поголем од Јупитер, кобалтно сина боја со тушеви од стопено стакло што лета хоризонтално поради силните атмосферски ветрови.

Како го надополнувате тоа? Додадете водород сулфид, хемиско соединение одговорно за мирисот на расипани јајца. Научниците во понеделникот рекоа дека новите податоци од вселенскиот телескоп Џејмс Веб даваат поцелосна слика за планетата HD 189733b, која веќе е меѓу најпроучените планети надвор од Сончевиот систем. Во неговата атмосфера се откриени траги на водород сулфид, што не е забележано на ниту една планета надвор од Сончевиот систем.

„Да, смрдеата секако ја зголемува нејзината и онака неславна репутација. Тоа не е планета која ние луѓето сакаме да ја посетиме, туку вредна цел за продлабочување на нашето разбирање на планетарната наука“, рече астрофизичарот Гуангвеи Фу од Универзитетот Џон Хопкинс во Балтимор, кој го предводеше истражувањето објавено во списанието Nature.

Тоа е тип наречен „жежок Јупитер“ и вклучува гасни џинови слични на најголемата планета во нашиот Сончев систем, кои се значително потопли поради нивната близина до нивните матични ѕвезди. Оваа планета е 170 пати поблиску до својата матична ѕвезда отколку Јупитер до Сонцето.

Температурата на страната на планетата свртена кон ѕвездата е околу 930 степени Целзиусови.

„Тие се доста ретки. Тие се во нешто помалку од еден Сончев систем од 100 од нив“, рече Фу за жешките Јупитери.

Оваа планета се наоѓа на 64 светлосни години од Земјата, во рамките на нашата галаксија Млечен Пат, во соѕвездието Лисица.

„Блисното растојание го прави светол и погоден за детални студии. На пример, откривањето на водород сулфид снимен овде би било многу потешко на други, подалечни планети“, објасни Фу.

„Иако не бараме живот на HD 189733b, тој е премногу жешко, претежно се состои од водород и хелиум, не како Земјата и така натаму, разбирањето на нејзината атмосфера ни овозможува да разбереме како физиката и хемијата се однесуваат во различни средини и да почнеме да состави „рецепт“ за формирање на планети“.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пет знаци дека имате токсични родители

Колку вода треба да пиете ако сакате да изгубите тежина?