Ако ви кажеме дека се препорачува да јадете четири порции овошје дневно, имајќи предвид дека целото овошје содржи витамини, минерали и други хранливи материи кои можат да помогнат во спречување на срцеви заболувања, дали би го вклучиле овошјето во вашата секојдневна исхрана?
Кардиолозите велат дека доказите се убедливи.
Како овошјето влијае на срцето? Каснете го овошјето и ќе добиете влакна, калиум, фолна киселина и витамин Ц, според Американското здружение за срце. Влакната можат да помогнат во врзувањето на холестеролот во цревата за да не се врати во циркулација, помагајќи да се намали вкупниот и ЛДЛ холестеролот (познат како „лош“ холестерол), покажаа студиите.
Пектинот, кој исто така се наоѓа во многу овошја, прави слично нешто со холестеролот. Храната богата со калиум помага во контрола на високиот крвен притисок, забележува Здружението. Истражувањата покажуваат дека фолатите го намалуваат ризикот од мозочен удар. Живата боја на овошјето сигнализира дека тие се полни со антиоксиданси како витамин Ц, кои циркулираат во телото и ја поправаат целата штета што луѓето ја акумулираат само со живеење и дишење кислород.
Кое овошје е најдобро за срцето?
Секое овошје е добро за вас, нагласува Американското здружение за срце.
Кардиолозите велат дека треба да се фокусирате на конзумирање на овошје кое ви се допаѓа и кое е во сезона. Најдобро е да се јаде разновидно овошје.
Сепак, кардиолозите имаат некои омилени.
Бобинки
Боровинки, малини и јагоди се поврзани со намален ризик од дијабетес тип 2, кој е поврзан со срцеви заболувања, изјави д-р Фримен за „Today“.
Секаков вид на бобинки е добар, а боровинките се одлични.
Боровинките се меѓу овошјата кои покажале „силен кардиоваскуларен заштитен ефект“, според истражувањето објавено во списанието „Нутриенти“. Тие имаат својства да го спречат воспалението и наслагите во артериите, пишуваат авторите. Боровинките можат да го намалат и крвниот притисок.
Јаболка
Јаболката се главен извор на влакна и содржат витамин Ц и полифеноли, еден вид фитохемикалии со ефект на намалување на холестеролот, забележува студијата Nutrients.
Јадењето јаболка е поврзано со намалена инциденца на срцеви заболувања, пишуваат авторите.
Лубеница
Тој е богат со калиум и магнезиум и е значаен извор на антиоксиданси како ликопен, кој е поврзан со помал ризик од мозочен удар, според Американското здружение за срце. Додека доматите се познати по нивниот ликопен, нивото на лубеницата е за околу 40 отсто повисоки, се додава.
Кога станува збор за калориите и тежината, лубеницата е добар избор.
Грозје
Фитохемикалиите во грозјето, вклучувајќи ги ресвератролот и антоцијанот, се чини дека го штитат срцето со намалување на холестеролот и триглицеридите и се борат со воспалението, според студијата Nutrients.
Тие главно се концентрирани во кората на плодот.
Дневниот внес на грозје може значително да го намали систолниот крвен притисок, првиот број на отчитувања на крвниот притисок, откриена е мета-анализа на рандомизирани контролирани испитувања.
Грозјето и сувото грозје содржат калиум за да помогнат во контролата на крвниот притисок, забележува Американското здружение за срце.
Се препорачува и бело и црвено грозје.
Авокадо
Авокадото е овошје, за почеток.
Има многу истражувања кои го поврзуваат авокадото со здравјето на срцето, вели регистрираната диететичарка Натали Рико, уредник за исхрана за „Today“. Има добри масти и е добра замена за путерот.
Таа цитира преглед на студии кои покажуваат дека јадењето авокадо два пати на ден како дел од диета со ниска содржина на заситени масти и холестерол може да помогне во намалувањето на вкупниот и LDL холестеролот. Посебна студија покажа дека поголемото внесување на авокадо е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања.



GIPHY App Key not set. Please check settings