in

Ќофтиња во рерна, крцкави и вкусни, без капка масло: Рецепт за ручек кој ќе ви го разубави викендот

Со салата и пире од компири или ориз како прилог, овие ќофтиња ќе ги задоволат и најпребирливите непца.

Секогаш кога ќе ви снема идеи што да подготвите за ручек , добро решение ќе биде јадење од мелено месо . Покрај мусаката, ќофтињата се најчестиот избор на локалните домаќинки.

Покрај класичните ќофтиња во сос од домати и оние пржени на врело масло или маснотии, се повеќе домаќинки избираат да прават ќофтиња во рерна.

Полесни се, не впиваат масло, а по вкус воопшто не се инфериорни во однос на пржените во длабоки маснотии.

Состојки:

  • 500 гр мелено свинско месо
  • 500 гр мелено говедско месо
  • 3 глави кромид
  • 3 чешниња лук
  • 3 јајца
  • 2 лажици бајат леб
  • сол
  • бибер
  • лажица сода бикарбона

Подготовка:

Лебот издробете го и потопете го во малку вода, па добро исцедете го. Додадете мелено месо, јајца, сол, бибер, исечканиот кромид и лук, како и една лажица сода бикарбона и добро измешајте. Смесата за ќофтиња ставете ја во фрижидер половина час.

По половина час обликувајте ги ќофтињата и наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. Печете ги ќофтињата во рерна на 220 степени 15 минути, а потоа извадете ја тавата, свртете ги ќофтињата на другата страна и продолжете да ги печете уште 15 минути.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Зошто децата различно се справуваат во иста проблематична средина?

Овој хороскопски знак е крал на одмаздата: Не простуваат грешки, а еве што ќе се случи ако ги повредите