Дали некогаш сте се запрашале зошто некои рецепти бараат одреден вид кромид и дали може да се замени со друг? Ние секако сме! Сите видови кромид малку се разликуваат по вкус, текстура и боја, но обично може да се заменат еден со друг. Во однос на готвењето – сите подеднакво се однесуваат во тавата.
Што да се земе предвид при купување кромид
Кога купувате кромид, изберете глави кои се тешки и цврсти во вашата рака. Избегнувајте мек кромид или оние кои имаат лут мирис пред да го излупите. Ова се знаци дека кромидот е стар. Со исклучок на слаткиот кромид, сите видови кромид може да се чуваат неколку недели во ладна, темна оставата, чајната кујна или фрижидер.
Која е разликата помеѓу црвениот и жолтиот кромид?
Сметаме дека жолтиот кромид, познат и како „стариот“ кромид, е сенаменскиот кромид и можеби оној што најчесто го користиме. Има убав баланс помеѓу адстрингентноста и сладоста, со тоа што колку подолго се готви, толку станува посладок. Главите обично се со големина на тупаница – има прилично цврста надворешна кожа и месести слоеви.
Црвениот кромид, со својата темно виолетова надворешна обвивка и црвеникаво месо, може да се прогласи за „замок“ на семејството. Разновидноста е сосема слична на жолтиот кромид по вкус, иако слоевите се малку понежни и месни.
Црвениот кромид најчесто се користи во салати, салси и други сурови сосови поради нивната прекрасна боја и релативно благ вкус. Ако сметате дека има адстрингентно јадење сурови, обидете се да ги натопите во вода пред да ги послужите.



GIPHY App Key not set. Please check settings