in

„Многу хлор во базен може да доведе до солзање, кашлање и отежнато дишење“ Експерт: Квалитетот на водата се проверува еднаш неделно

Граѓаните секојдневно бараат освежување од екстремно високите температури на јавните базени и базените. Затоа Градскиот завод за јавно здравје редовно ја контролира водата за капење во јавните бањи.

Новинарката на телевизијата Курир, Невена Милошевиќ, во разговор со нејзиниот соговорник истражувала колку често се контролира квалитетот на водата во базените.

  • Квалитетот на водата е на задоволително ниво, што значи дека ги исполнува прописите за здравата вода во базените и редовно се проверува на неделно ниво во сите можни базени, јавни базени на територијата на град Белград – – изјави Невена Пауновиќ, специјалист по хигиена на Градскиот институт за јавно здравје.

Таа објасни како се спроведува контролата и колку често всушност се спроведува.

  • Контролата се врши еднаш неделно и се врши физичко-хемиска и микробиолошка анализа на водата. Кога станува збор за концентрацијата на хлор, ја мериме и концентрацијата на хлор на терен, односно слободен остаток на хлор. Доколку концентрацијата на слободниот остаток на хлор е поголема, може да дојде до иритација на кожата и слузокожата во вид на насолзени очи, кашлање, отежнато дишење, но секако се зависи од возраста, телесната тежина и чувствителноста на личноста. односно организмот.

Таа прецизираше дали службите веднаш реагираат доколку се забележи дека водата не е на задоволително ниво.

-Доколку има некакво отстапување, без разлика дали се работи за физичко-хемиско или микробиолошко отстапување, лабораторијата не информира, ја известуваме службата, односно управата на базенот и техничката служба, за да се поправи процесот на третман на водата и практично да се вратат тие параметри. во нормала.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Џорџ Клуни не поднесува еден режисер, се судрија на снимање на воен филм

Сопругот ја малтретирал и ја нарекувал проститутка – тогаш таа стана најмоќната личност во Европа