in

Сопругот ја малтретирал и ја нарекувал проститутка – тогаш таа стана најмоќната личност во Европа

ПОЛИТИКАТА од 18 век била водена од браковите. Благородниците со задоволство се согласиле на веридбата на нивните ќерки со принц за да обезбедат подобри сојузи, а европските лидери ги венчале своите деца за да ги зајакнат меѓународните сојузи или да добијат економски придобивки. Сепак, најпознатиот договорен брак во тоа време беше и најголемиот кошмар. Рускиот престолонаследник Петар се оженил со германската благородничка Катарина. Нивниот живот на рускиот двор беше пекол.

И Петар е роден во несреќен брак и татко му го тепал додека растел, а бил и крајно насилен. Јавно ја посрамоти Катарина, нарекувајќи ја проститутка и и се закануваше со смрт. Тоа беше брак во кој секој од сопружниците спиеше во својот дел од замокот, а деновите и неделите поминуваа без никаква комуникација.

Најлошиот договорен брак во 18 век

Катарина дојде во Русија подготвена да ја прифати источната култура, мистериозното православие и чудниот руски јазик. Нејзиниот план бил да биде добра сопруга, посветена сопруга која ќе му помогне на кралот не само со продолжување на лозата, туку и со тоа што ќе биде негов најдобар дипломат. Катарина беше згодна, шармантна, духовита и интересна личност, а никој на рускиот двор не можеше да одолее на нејзините комплименти и шарм.

Истото не може да се каже за нејзиниот сопруг. Откако парот после 9 години конечно доби син, Петар стана уште полош. Ја отстранувал од сите политички настани, а кога ќе се појавила на банкет, ја навредувал и велел дека ќе ѝ ја скрати косата и ќе ја испрати во манастир. Ситуацијата особено се влоши по смртта на сегашната царица Елизабета. Тој ја извел Катарина пред судот и ја искарал да признае дека нивниот син всушност не е негов, туку производ на нејзините работи.

Заговорот против Петар беше лесен за извршување бидејќи никој не го сакаше

Катарина не беше единствената цел на неговиот терор. Петар немал многу пријатели на дворот, па дури и оние што му биле пријатели брзо сфатиле дека новиот владетел е навистина луд. Токму во тоа време во Европа беснееше Седумгодишната војна, а Петар веднаш ја повлече Русија од војната бидејќи беше најголемиот обожавател на Прусија и Фридрих Велики. Тоа беше многу лош потег бидејќи многу руски генерали беа отповикани кога требаше да победат во многу долга и крвава војна.

Освен тоа, Петар мразел се што е руско. Тој ја сметаше земјата заостаната и мизерна, нејзината аристократија за варварска, а обичните луѓе за ѕверови. Ваквите ставови не одекнувале добро кај руското благородништво, па затоа малку било потребно да се симне од тронот.

На почетокот на јули 1762 година, пријателот на Катарина, Григориј Орлов, пристигнува во нејзините одаи и предлага да го соборат Петар и да ја крунисаат за царица. Орлов и остатокот од дворот знаеја колку Катарина беше посветена на учењето руски и колку ја ценеше локалната култура и обичаи. Немаше сомнеж кој треба да го наследи Питер – тоа беше неговата западна сопруга, таа која најмногу страдаше од неговите невротични епизоди.

На 9 јули 1762 година била организирана свечена поворка во која Катарина излезе облечена во машка воена униформа. Целата војска го пееше нејзиното име, а највисоките генерали се заколнаа како нејзини заштитници и ја повикаа да ја спаси Империјата од лошите странски влијанија. Тие мислеа на Петар.

Петар во тоа време бил на имотот надвор од Москва. Играше воени игри и се преправаше дека е Фридрих Велики. Обезбедувањето дошло по него, го привело и го фрлило во затвор. Почина помалку од две недели подоцна, официјално од хемороиди, но можно е Орлов едноставно да го убие.

Жена на највисоката позиција на моќ

Но, сè уште не е јасно како Кетрин би можела да седне на рускиот трон како жена и тоа без никакви приговори. Познато е дека само 20 години порано Марија Тереза ​​станала царица на Австрија, што предизвикало значителен отпор во Централна Европа. Одговорот лежи во фактот дека руската традиција на наследување не била јасно дефинирана, и секој император го избирал својот наследник за време на неговиот живот, а новиот цар или царица ќе ги преземе должностите по смртта на неговиот или нејзиниот претходник.

Покрај тоа, Кетрин не беше првата жена на рускиот трон. Откако Петар Велики ја основал Руската империја, негов прв наследник била неговата сопруга Катерина I, а по смртта на Катерина, круната ја наследила Ана, внуката на Петар Велики. Пред Петар III. царуваше царицата Елизабета, која беше втора ќерка на Петар Велики. Така, во текот на првите 60 години од 18 век, со Русија владееле три жени.

Руското општество, односно руската аристократија, никогаш не виде проблем во тоа. Жените кои владееле со Русија во тоа време владееле главно во период на мир и нивните времиња биле стабилни за земјата. Во времето на крунисувањето на Катерина II. Во 1762 година, руското општество веќе беше навикнато на жена на својот престол.

Како царица, Катерина беше многу моќна, таа стана една од најмоќните владетели во Европа. За време на нејзиното време, Русија значително се прошири, понекогаш на сметка на Полска, понекогаш на сметка на Отоманската империја. Самата Кетрин имала западно потекло и била во контакт со културата на просветителството што ја донела во Русија. Русија доживеа значителен скок за време на нејзиното владеење.

Таа владеела до 1796 година.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

„Многу хлор во базен може да доведе до солзање, кашлање и отежнато дишење“ Експерт: Квалитетот на водата се проверува еднаш неделно

Жените во овие знаци најчесто се сами, имаат превисоки критериуми