in

Најдобриот рецепт за диетални лазањи

Лазања без кора за лазања? Можно е! Применете го овој кулинарски трик и ќе добиете поздрава верзија на вашето омилено јадење.

Лазањата е едно од омилените јадења во италијанската кујна, а доаѓа од регионот Емилија Ромања, кој е познат по многубројните специјалитети.

Доколку ги избегнувате поради калориската вредност на кората за лазањи, време е да пробате варијанта за која не ви се потребни – наместо тоа, користете тиквички како тајна состојка и ќе добиете сочно и заситено јадење кое ќе не направи да се чувствувате виновни потоа.

Состојки:

  • 3 големи тиквички
  • 400 грама мелено месо по вкус (по можност не толку мрсно – пилешко)
  • 1 голема главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 60 грама моцарела
  • 400 грама кора, исечкана на коцки
  • 5-10 печурки по вкус
  • 3 шака ситно сечкан спанаќ
  • 4 супени лажици грчки јогурт
  • малку маслиново масло

Подготовка:

  • Тиквичките излупете ги и исечете ги на кришки дебели околу половина сантиметар.
  • Наредете ги на дното на садот за печење кој претходно сте го обложиле со хартија за печење.
  • Печете во загреана рерна на 200 степени околу четири минути, а потоа превртете ги и печете уште четири минути. Извадете да се излади.
  • На врело масло во тава пропржете ситно сечкан кромид, па кога ќе стане стаклен, додадете ги исечканите печурки и ситно сечканиот лук.
  • По неколку минути крчкање додадете го меленото месо и малку вода, па динстајте уште пет минути.
  • Две лажици пелат тргнете на страна, а остатокот прелијте го врз месото, убаво измешајте и поклопете. Варете уште пет минути.
  • Во сад измешајте спанаќ и грчки јогурт и измешајте.
  • Во тавата истурете две лажици од кората што претходно сте ја одвоиле, а одозгора наредете ги тиквичките. Потоа со лажица прелијте го сосот со меленото месо, па прелијте ги со спанаќот и јогуртот. Потоа повторно наредете ги тиквичките, покријте ги со слој месо и повторно со слој спанаќ со јогурт.
  • Врз се наредете ја исечената моцарела.
  • Се пече околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени.
  • Кога моцарелата ќе добие убава златна боја, тоа е готово

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Кој се поинтелигентен – кучињата или мачките?

Со еден необичен додаток, облеката во вашиот плакар ќе мириса убаво со денови