Ако некогаш имало време да се примени старата поговорка „не суди книга според нејзината корица“, тоа е сега кога станува збор за рецептот за слатка американска пита со оцет.
Постојат докази дека оваа бонбона датира од средината на доцните 1800-ти години, оттогаш се создадени многу различни верзии. Некои вклучуваат меласа, други сушено овошје и јаткасти плодови, но повеќето задржани состојки како путер, шеќер, јајца, брашно и ароми – оцет (јаболков јаболков или дестилирана бела), ванила, а понекогаш и лимон.
Рецептот е необичен и супер лесен, потребни ви се седум состојки и се прави во два чекори.
Состојки:
1/2 чаша стопен, изладен путер
1 1/2 чаши шеќер
2 лажици брашно што само нараснува
2 лажици јаболков оцет
1 лажица ванила
3 јајца
Подготовка:
Во голем сад или блендер, измешајте 1/2 шолја стопен, изладен путер, 1 1/2 шолја шеќер, 2 лажици брашно што саморастекува, 2 лажици јаболков оцет, 1 лажица ванила и 3 јајца.
Истурете го филот во типична тркалезна тава за американска пита и потоа печете во загреана рерна на 150 степени.
Питата е готова по 45 минути, односно додека филот не порумени, но центарот сепак малку се ниша.
Пријатно!



GIPHY App Key not set. Please check settings