За да направите селски леб, измешајте во сад 300 гр бело брашно, 300 гр ‘ржано брашно, една лажица шеќер и 2 лажички сол. Додадете еден сув квасец и 400 мл млака вода.
Некогаш лебот не се сечел, туку се кинел со раце. Беше високо ценет затоа што луѓето го сметаа за дар од Бога и грев беше да се фрли. Давањето некому парче леб се сметало за одраз на гостопримството, пријателството и љубов. Направете убав домашен леб и почестете ги вашите најблиски со него.
Рецепт за селски леб
За да направите селски леб, измешајте во сад 300 гр бело брашно, 300 гр ‘ржано брашно, една лажица шеќер и 2 лажички сол. Додадете еден сув квасец и 400 мл млака вода.
Мешајте додека смесата не стане мазна, па оставете ја покриена да нарасне еден час. Извадете го тестото, обликувајте го лебот и префрлете го на подлогата на која сте истуриле брашно.
Оставете го таму да нарасне уште еден час, па премачкајте го со вода и печете 15 минути на 220 степени и потоа 40 минути на 200 степени.



GIPHY App Key not set. Please check settings