Едно од нашите омилени јадења е широк спектар на пити, но луѓето кои постат на пита со месо и сирење ќе мора да почекаат до април.
Во Македонија секогаш добро се храниме, тоа го знаеме, но што се случува кога постот ќе затропа на врата? Велигденските пости започнаа на 27 февруари и ќе траат до 15 април, кога ќе не очекува стандардната целосна велигденска трпеза.
Едно од нашите омилени јадења се разновидните пити , постите ќе треба да почекаат до април за пита со месо и сирење, па затоа денес служиме пита со печурки, ориз и праз. Питата е прекрасна, сочна и богата со фил, а наоколу убаво крцкава. Одлична комбинација.

Состојки:
500 гр готови кори, изберете подебели, имаат 12 кори
1 цел праз
2 чаши ориз
500 гр печурки
1 лажица сува сол
малку сол и бибер по вкус
100 ml вода
100 мл масло

Подготовка:
Празот исечкајте го на прстени и додадете ги сувите зачини, малку вода и малку масло.
Се става да се динста, се динста додека празот целосно не омекне, додавајќи по малку.
Додека празот се динста, до него сварете го оризот. Истурете 2 чаши вода.
Кога ќе се пржи кромидот, додадете ги ренданите печурки, не додавајте вода, печурките ќе се пуштат. Нека се динстаат заедно.
Кога ќе бидат готови шампињоните , може да има малку вода за готвење, не мора целата да испари, оставете ја.
Гответе го оризот околу 15 минути, а потоа извадете го и покријте го да отстои уште малку. Процедете го и измијте го во цедалка под млаз вода, добро исцедете го и додадете го во печурките и празот.
Измешајте сè и додадете уште малку сол и бибер по вкус, соединете и филот е готов. Измешајте го остатокот од маслото и водата. Подмачкајте ја тавата, вклучете ја рерната на 220 степени.
Поделете ги корите на 3 кори истовремено. Кората премачкајте ја со мешавина од вода и масло, повторно ставете го вториот слој, па третиот. Не мачкајте, туку нанесете дел од филот. Филот рамномерно распоредете го на 4 дела, па еден дел нанесете по должината на пошироката страна од наредените кори. Свиткајте ги рабовите и извртете ги во ролат.
Направете го истото и со другите кори.
На крајот се прободува со нож на неколку места и се прелива или се премачкува со остатокот од водата и маслото. Ставете го да се пече во загреана рерна додека не добие светло кафена боја.
Испечената пита извадете ја од рерна, посипете малку вода и покријте ја со крпа . Оставете да отстои најмалку 10 минути, па исечете и послужете.
Убав пост!



GIPHY App Key not set. Please check settings