Премногу кафе го намалува мозокот и го зголемува ризикот од деменција за 53%
Утринската шолја кафе можеби е токму она што ви треба за да го започнете работниот ден и да го изострите умот. Но, ако постојано се потпирате на кафе во текот на денот, можеби всушност го ставате на ризик здравјето на вашиот мозок. Премногу кафе може да го зголеми ризикот од деменција , предупредува една нова студија.
Пиењето шест или повеќе чаши дневно е поврзано со 53% зголемен ризик од деменција и ја зголемува веројатноста за мозочен удар . Снимањето на мозокот открива дека пиењето многу кафе е исто така поврзано со намалување на мозокот, велат научниците.
Студијата, спроведена во Австралискиот центар за прецизно здравје при јужноавстралискиот институт за здравствени и медицински истражувања, е најголема од ваков вид врз основа на 17.702 учесници на возраст од 30 до 37 години . Кити Фам, докторант на Универзитетот во Јужна Австралија, која го предводеше тимот на меѓународни истражувачи, рече дека наодите привлекуваат внимание на ризикот од прекумерна потрошувачка.
„Кафето е меѓу најпопуларните пијалоци во светот. Сепак, со глобалната потрошувачка која надминува девет 9 килограми годишно, од клучно значење е да ги разбереме сите потенцијални здравствени импликации“, објаснува таа во изјавата. „Ова е најсеопфатната студија за односите помеѓу кафето, мерките за волуменот на мозокот, ризиците од деменција и ризиците од мозочен удар – исто така е најголемата студија која опфаќа податоци за волуметриски слики на мозокот и широк опсег на збунувачки фактори“.
„Во суштина, пиењето повеќе од шест шолји кафе на ден може да ве изложи на ризик од мозочни заболувања како деменција и мозочен удар “, додаде Фам.
Деменцијата е дегенеративна состојба на мозокот која влијае на меморијата, размислувањето, однесувањето и способноста за извршување на секојдневните задачи. Околу 50 милиони луѓе се дијагностицирани со оваа болест во светот. Според Центрите за контрола и превенција на болести, околу 5 милиони возрасни Американци страдаат од деменција. Оваа бројка се очекува да порасне на 14 милиони до 2060 година.
„Како и за многу работи во животот, умереноста е клучна“, вели врвниот истражувач Елина Хипонен, директор на Австралискиот центар за прецизно здравје „Иако точните механизми се непознати, една едноставна работа што можеме да направиме е да останеме хидрирани и да не заборавиме да пијте малку вода со кафето. Типичното дневно консумирање кафе е некаде помеѓу една и две стандардни шолји“, додава таа.



GIPHY App Key not set. Please check settings