Секој има свое дневно мени за оброци, кое вклучува омилена храна и пијалоци. Излегува дека дури и да се храниме здраво, можеме да претераме со консумирање на некои намирници и пијалоци и тоа може да биде на наша штета. Погледнете со кој, освен кафеав ориз, не треба да претерувате со црвено вино, кокосово масло и спанаќ.
Брокула – Тие се суперхрана која е богата со моќни антиоксиданси за кои е познато дека го намалуваат ризикот од рак и срцеви заболувања, но кога се јаде често и во големи количини, брокулата може да доведе до хипотироидизам бидејќи содржи тиоцијанати. Покрај тоа, тие исто така може да доведат до формирање на гас во стомакот.
Вода со лимон – Прекрасен напиток за освежување, хидратација, богат со витамин Ц Но, не смееме да заборавиме дека честото консумирање цитрус може да ја оштети глеѓта на забите, правејќи ги подложни на кариес.
Бадеми и други млека од растително потекло – Алтернативите на животинското млеко како бадем, овес, коноп, соја, кокосово и оризово млеко често се многу преработени и имаат многу додадени шеќери, стабилизатори. Всушност, овие млека од растително потекло обично содржат малку јаткасти плодови или семки, освен ако не ги правите дома.
Туна – Уште една здрава храна со која не треба да претеруваме бидејќи туната содржи жива која е невротоксин. Затоа, добро е од време на време да го консумирате. Туната е богата со протеини, магнезиум, цинк, железо и омега-3 масни киселини.
Зелен чај – Напиток кој е богат со катехини – моќни антиоксиданси кои помагаат да се намали ризикот од рак, срцеви заболувања, сугерираат западните истражувања. Сепак, танините кои се наоѓаат во зелениот чај, исто така, можат да ја попречат апсорпцијата на не-хем железото (железо од растителни извори). Затоа е важно да не пиете повеќе од 1-2 шолји зелен чај дневно.
Цитруси – Иако се добри за нашето здравје, излегува дека не се препорачуваат при земање одредени лекови. Затоа, важно е дека ако земате било каков лек, секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар или фармацевт за да бидете сигурни дека можете безбедно да консумирате агруми и дека тие нема да се мешаат со лекот на кој било начин.
Храна богата со растителни влакна – Влакната отекуваат во желудникот, обезбедуваат ситост, но не секој има добра толеранција кон нив, особено кога се во поголеми количини за нивниот дигестивен систем. Може да се појават непријатности како надуеност, гасови.
Зелка, кељ, бриселско зелје – ни обезбедуваат антиоксиданси, минерали и витамини. Ако земате лекови за разредување на крвта, прашајте го вашиот лекар дали е безбедно да ги јадете овие зеленчуци, бидејќи тие се богати со витамин К, кој е познат по тоа што помага во згрутчување на крвта.
Свежо овошје – Нивната консумација се разликува од јадење цело овошје, не цедено. Но, свежото овошје всушност содржи повеќе шеќери и речиси и да нема влакна од овошјето. Доколку следите диета, не претерувајте со консумацијата на свежо.
Протеински прав – Го претпочитаат луѓе кои редовно вежбаат, но прекумерниот внес на протеини може да ги оптоварува бубрезите, што доведува до формирање гасови. Ако консумирате животински извори на протеини, како и растителни, размислете дали и колку често треба да додавате протеински прав и во вашиот план за исхрана.



GIPHY App Key not set. Please check settings