Вкусната лазања е едно од омилените јадења од регионот Емилија Ромања, а често и со задоволство се јаде низ целиот свет.
Затоа и не е чудно што има многу различни сорти на ова јадење, а меѓу најпопуларните е онаа што ја приготвува познатиот англиски готвач Гордон Ремзи во своите ресторани.
Состојки:
Сос од месо:
- 2 лажици маслиново масло
- ½ голема главица кромид
- 1 голем морков
- 2 чешниња лук
- 2 прстофат сушено оригано
- 300 грама мелено месо
- 1 лажица доматно пире
- 1 ловоров лист
- 30 ml (2 лажици) црвено вино
- 400 гр сецкани домати
- 50 мл млеко
- сол и свежо мелен црн пипер
- 1 лажица сос ворчестер
Бел сос:
- 25 грама путер
- 25 грама брашно
- 300 мл млеко
- прстофат мелено мускатно оревче
- 60 грама сирење по избор
- 30 грама пармезан за посипување
И уште:
- прстофат оригано
- 6 листови лазања без готвење



GIPHY App Key not set. Please check settings