in

Сочни лазањи по рецепт на Гордон Ремзи

Вкусната лазања е едно од омилените јадења од регионот Емилија Ромања, а често и со задоволство се јаде низ целиот свет.

Затоа и не е чудно што има многу различни сорти на ова јадење, а меѓу најпопуларните е онаа што ја приготвува познатиот англиски готвач Гордон Ремзи во своите ресторани.

Состојки:

Сос од месо:

  • 2 лажици маслиново масло
  • ½ голема главица кромид
  • 1 голем морков
  • 2 чешниња лук
  • 2 прстофат сушено оригано
  • 300 грама мелено месо
  • 1 лажица доматно пире
  • 1 ловоров лист
  • 30 ml (2 лажици) црвено вино
  • 400 гр сецкани домати
  • 50 мл млеко
  • сол и свежо мелен црн пипер
  • 1 лажица сос ворчестер

Бел сос:

  • 25 грама путер
  • 25 грама брашно
  • 300 мл млеко
  • прстофат мелено мускатно оревче
  • 60 грама сирење по избор
  • 30 грама пармезан за посипување


И уште:

  • прстофат оригано
  • 6 листови лазања без готвење

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Дизајнерите на ентериер откриваат: Како темната соба да ја направите пријатна за престој

Вкусни колачи за појадок – мафини со компири и сирење