Сигурно ви се случило барем неколку пати да препосолете некое јадење додека готвите, а потоа веројатно да го фрлите поголемиот дел од него.
Но, дали знаевте дека можете да го зачувате садот користејќи неколку трикови?
Додадете ги состојките кои малку по малку ќе ја неутрализираат солта и редовно пробувајте го јадењето за да не претерате.
Морков, кромид или компир
Ако сте ја пресолеле супата, сосот или чорбата, во садот додајте еден цел кромид, морков или излупен компир кој ќе го собере вишокот сол.
Сок од лимон или оцет
Ова можете да го користите и за солена супа, но внимавајте. Овој трик функционира само ако сте го пресолеле садот, инаку резултатот ќе биде премногу солена и премногу кисела супа.
Млеко, крем или јогурт
Може да се обидете и на овој начин да заштедите солена чорба или чорба. Имено, кремастите млечни производи успешно ја неутрализираат соленоста на храната.
Јаболко
Ставете излупено јаболко во садот, ова е трикот на нашите баби и нанси. Оставете го јаболкото во садот да ја впие солта, а потоа извадете го кон крајот на подготовката и фрлете го.
Вода
Можете да додадете и вода, а ако треба после тоа да го згуснете садот, користете малку згуснувач или скроб, а можете да додадете и бешамел сос.
Рикота или моцарела
Ако се работи за пресолен зеленчук, комбинирајте го со благо сирење како рикота или моцарела за да омекне вишокот сол.
Пенливо вино или минерална вода
Ако немате време да го поправите садот, послужете го со пенливо вино или минерална вода. Имено, меурчињата ќе го „исперат“ солениот вкус од пупките за вкус и сепак ќе ви овозможат да уживате во оброкот.



GIPHY App Key not set. Please check settings