Јадењето премногу сол е фактор на ризик за затнување на артериите на вратот и срцето, зголемувајќи го ризикот од срцев удар и мозочен удар дури и кај пациенти со нормален крвен притисок, покажа студијата објавена во European Heart Journal Open.
Неговиот заклучок покажува дека зголемената потрошувачка на сол може да предизвика сериозни оштетувања без присутна хипертензија, коментира нејзиниот автор д-р Јонас Вуопио од Институтот Каролинска и Центарот за клинички истражувања на Универзитетот во Упсала во Шведска.
Одамна е познато дека солта е штетна за здравјето, а конкретно за срцето, поради поврзаноста со високиот крвен притисок, но улогата на белата супстанција за готвење во формирањето на наслаги во артериите досега не е проучена.
Ова е прва студија која ја разгледува врската помеѓу големата потрошувачка на сол и стврднувањето на артериите, особено во главата и вратот. Според авторот, врската е брза помош, што значи дека секој грам повеќе сол е поврзан со посериозен ризик од развој на атеросклероза.
Студијата опфати информации за речиси 11.000 луѓе на возраст меѓу 50 и 64 години, а истражувачите собираа податоци од нивото на сол во урината за веродостојно да го проценат внесот на сол.



GIPHY App Key not set. Please check settings