in

Дали знаете што значат боите на сунѓерите за садови? Секој има различна функција

Во денешно време, кога домаќинствата бараат ефикасни, но нежни начини да ги одржат своите домови чисти и хигиенски, изборот на вистинските додатоци за миење садови станува неочекувано важен. Многумина од нас не сфаќаат дека дури и обична работа како сунѓер за јадење може да има специфики што треба да ги знаеме. И бојата на сунѓерите за садови може да игра клучна улога во изборот на вистинскиот за специфични цели за миење.

Боите и нивното значење

Поединечните бои на сунѓерите не биле случајно избрани. Секоја боја претставува различно ниво на абразивност, што значи колку е груб или мек абразивниот слој на сунѓерот. Оваа разлика помага да се одреди за кој тип на сад или површина сунѓерот е најсоодветен, за да не го оштетите.

Жолт сунѓер: Тој е најмек и идеален за перење кревки стаклени садови и порцелан кои лесно може да се изгребат.

Син сунѓер: Оваа боја покажува дека сунѓерот е сепак доволно нежен за да не ги оштети стаклените и пофините површини, но во исто време ефикасно ја отстранува ситната нечистотија.

Црвена, портокалова, розова: овие бои укажуваат на средно абразивни сунѓери кои се погодни за повеќенаменска употреба, вклучувајќи поцврсти дамки од садовите, но без ризик од гребење.

Зелен сунѓер: Ги означува најтврдите сунѓери, наменети за отстранување на печени и исушени остатоци од храна. Овие сунѓери треба да се користат внимателно, особено на чувствителните површини, пишува Бабалу.

Абразивен слој на сунѓерот

Абразивниот слој, обично зелен или син на едната страна од сунѓерот, е клучен за ефикасно отстранување на нечистотијата. Иако зелениот слој може да биде премногу груб за некои површини, сината е дизајнирана да биде понежна и да спречи гребење.

Хигиена на сунѓери за садови

Хигиената на сунѓерот е клучна за обезбедување безбедност и чистота при миење садови. Редовното чистење и дезинфекција на сунѓерите, на пример во микробранова печка или во мешавина од вода и средство за дезинфекција, помага да се одржуваат сунѓерите во добра состојба и го продолжува нивниот животен век. Замената на сунѓерите веднаш штом ќе почнат да мирисаат е уште еден важен чекор во одржувањето на хигиената во кујната.

Заклучок

Изборот на вистинскиот сунѓер за миење садови врз основа на неговата боја и абразивност може многу да влијае на ефикасноста на вашето миење садови додека ги штити садовите од гребнатини. Со овој едноставен водич за сунѓерска боја, можете да ја подобрите рутината за чистење на домот и во исто време да ги заштитите вашите садови. Исто така, не заборавајте на важноста на хигиената на сунѓер, која е клучот за безбедно и ефикасно миење садови.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Отстранете ги овошните мушички од кујната за пет минути со природна стапица направена дома

Хрватска на удар: Јадранот стана прескап за одмор?