Сите сакаме чоколадни задоволства кои се евтини, лесни и многу брзо се подготвуваат.
Оваа торта ги исполнува сите горенаведени критериуми, и е идеална за сите љубители на какао.
За подготовка на колачот потребни се состојки кои сигурно ги имате дома, а готова е за половина час.
Состојки:
125 гр путер
200 гр шеќер
2 јајца
200 мл течен јогурт
100 гр павлака
200 гр брашно
50-70 гр какао 10 гр
прашок за пециво
Глазура:
100 гр темно чоколадо,
5 лажици масло,
5 лажици млеко
Подготовка:
Изматете го омекнатиот путер со шеќерот, потоа додадете ги јајцата и продолжете со матењето. Додадете јогурт и павлака и повторно измешајте сè.
На крајот додадете брашно, какао и прашок за пециво и сè соединете со шпатула. Намачкајте плех со масло или путер (33 x 22 см), посипете со брашно, протресете го плехот, па отстранете го вишокот брашно.
Истресете ја смесата за колачот, распоредете ја и печете 25 минути. Внимавајте со колачот, ако го печете подолго може да биде сув. Мек е на допир.
Изладете ја тортата и растопете ја чоколадата со масло и млеко на пареа (помало тенџере со чоколадо врз поголемо тенџере со зовриена вода). Покријте ја тортата со чоколадната смеса.
Тоа е тоа. Пријатно!
GIPHY App Key not set. Please check settings