in

Откажете се од пивото за еден месец, ќе се преродите

Различни истражувања покажуваат дека дури и малите количества пиво можат да бидат штетни за нашето здравје, па затоа откажувањето од пивото за еден месец може да ви донесе голем број на придобивки.

Не постои безбедна доза на алкохол

Повеќето експерти се согласуваат дека не постои безбедна доза на алкохол. Тоа влијае не само на нашите когнитивни функции, туку и на нашето целокупно здравје, според вестите на Essa.

Бројни истражувања докажуваат дека редовното консумирање алкохол постепено го уништува црниот дроб и ја нарушува работата на кардиоваскуларниот систем, мозокот, желудникот и бубрезите и го зголемува ризикот од рак.

Намалувањето на потрошувачката на пиво помага при слабеење

Пиењето пиво, кое само по себе е калорично, го зголемува апетитот, поради што многу луѓе се склони кон зголемен внес на масна и солена храна.

Можно преодно решение за откажување од пивото е префрлање на безалкохолно пиво. Содржи значително помалку калории, поддржувајќи губење на тежината.

Пиењето пиво предизвикува и надуеност, што може да доведе до таканаречениот „пивски стомак“. Затоа, еден месец без пиво може да помогне во намалувањето на телесната тежина.

Позитивно влијание врз панкреасот

Пивото, особено ароматизираните сорти, има негативен ефект врз панкреасот. Овој проблем е значаен за луѓето со дијабетес и отпорност на инсулин, бидејќи високиот гликемиски индекс на пивото го принудува панкреасот интензивно да произведува инсулин.

Диететичарот Кинга Глашевска додава дека пивото не се препорачува за луѓе кои страдаат од болести како што се синдром на нервозно дебело црево, инфламаторно заболување на цревата или СИБО (обраснување на бактерии во тенкото црево).

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Природни решенија за габични инфекции на ноктите

Отстранете ги овошните мушички од кујната за пет минути со природна стапица направена дома