in

Стиснете го прстот и ако тоа се случи со вашата кожа, веднаш мора да испиете чаша вода: Тест кој ви ја открива состојбата на вашето тело

Дехидрација настанува кога телото нема доволно течност за да функционира правилно. Дехидрацијата може да доведе до згрутчување на крвта, дезориентација и губење на свеста и други потенцијално фатални компликации. Истражувањата покажуваат дека дури и блага дехидрација може негативно да влијае на расположението и енергијата – се чувствуваме уморни, неволни и како сè да боли.

За време на екстремни горештини, важно е за менталното и физичкото здравје да се пијат доволно течности. Има многу свадбени веселби како – колку и кога да се пие, а има и едноставен тест на кожата со кој лесно може да се провери дали телото има доволно течност, пренесува „Живим“.

Доволно е да ја притиснете кожата над зглобот за да одредите колку е хидрирана или дехидрирана.

Ова се нарекува тест за штипкање на кожата. Ако сте добро хидрирани, вашата кожа ќе биде поеластична и ќе се опорави веднаш по штипкањето. Ако сте дехидрирани, кожата ја губи својата еластичност и потребно е некое време да се врати во нормала.

Тестот за штипкање на кожата е прилично безбеден и не штети, но со оглед на тоа дека не е најточниот метод, резултатите треба да се земат со резерва и да се внимава на другите симптоми кои укажуваат дека немате доволно вода во вашето тело.

Еластичноста на кожата се намалува кај постарите луѓе, без оглед на статусот на хидратација. На кожата на постара личност може да и требаат околу 20 секунди за да се опорави, дури и ако не е дехидрирана. Исто така, кај пациенти со низок волумен на крв, тестот за штипкање на кожата исто така може да има намалена точност.

Дехидрацијата може да се покаже и со бојата на урината
Урината треба да биде светло жолта или светло слама. Темната урина е знак дека треба да пиете повеќе вода. Други клучни индикатори дека не пиете доволно течности вклучуваат чувство на жед, сува кожа или сува уста, не потење или мокрење помалку од вообичаено, главоболки, замор.

Како што објасни за „Нова“ д-р Бисерка Обрадовиќ, важно е да се внимава во периодот кога надворешната температура почнува да расте и дека тогаш треба да избегнувате кафе, алкохол и сокови кои содржат премногу шеќер.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Џастин Бибер пее на свадбата на синот на индиски милијардер

Природни решенија за габични инфекции на ноктите