in

Заборавеното име се враќа во мода. Во 2023 година го добиле 116 бебиња

ИАКО во моментов се во мода кратки имиња од три или четири букви, минатогодишната листа на 50 најчести машки имиња за новороденчиња вклучуваше едно со шест букви.

Во 2023 година се родени 116 Оливери, а според последниот попис на населението, во Хрватска со тоа име живеат 1.719 луѓе.

Оливер е име со латинско потекло, добиено од зборот olivarius, што значи маслинка. Маслината е симбол на надежта, па името буквално значи – оној што носи надеж.

Името беше популаризирано во средниот век во Франција и Англија, достигнувајќи го својот врв по објавувањето на Оливер Твист од Чарлс Дикенс.

Што мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Посетилe дури 100 земји, a сега откриле во кои земји најмногу им се допаѓаат луѓето

Џастин Бибер пее на свадбата на синот на индиски милијардер