Најлесен рецепт за посна мешавина од палачинки.
Палачинките се омилен деликатес на сите генерации, а за нивната подготовка не се потребни скапи состојки. Можат да бидат солени и слатки, а бидејќи Велигденскиот пост е во тек, научете како да ја подготвите брзата верзија. Воопшто не е комплицирано, процедурата е иста како кај обичните, единствено нема јајца ни млеко. Уживајте во вкусот на совршено и евтино задоволство, а намазите можете да ги користите по желба.
Состојки:
- 300 гр брашно
- 500 мл кисела вода
- 1 кесичка прашок за пециво
- 1/2 кесичка сода бикарбона
- 50 мл масло
- прстофат сол
За полнење можете да користите:
- ореви
- џем
- шеќер
- посен евро крем
Подготовка:
Измешајте го просеаното брашно со прашокот за пециво и сода бикарбоната, па додадете масло, кисела вода и сол. Изматете ги состојките. Тавата премачкајте ја со масло, а потоа прелијте ја со лажичка од смесата и убаво распоредете ја. Пржете од едната и од другата страна и така правете додека не ја потрошите целата смеса. Можете да ги посипете со мелени ореви, шеќер или да ги премачкате со џем, посен еурокрем…
GIPHY App Key not set. Please check settings